PLACKI ZIEMNIACZANE Z JABŁKAMI

Moje największe odkrycie miesiąca ...placki ziemniaczane na słodko z dodatkiem jabłek. Są rewelacyjne! Dużo lepsze od tradycyjnych racuchów, a nawet lepiej mi smakowały niż zwykłe, wytrawne placki ziemniaczane. Dodatkowo wzbogaciłam je o płatki owsiane. Dzięki temu, że zarówno ziemniaki, jak i jabłka starłam na tarce o dużych oczkach, placki wyszły mega chrupiące 😉
Podałam je z bitą śmietaną i kawałkami świeżych jabłek, a wszystko to posypałam cynamonem. Dla miłośników placków na słodko to prawdziwa gratka!



Składniki:
  • 5 ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Ziemniaki oraz jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie odsączamy na sitku z nadmiaru soku. Do miski wrzucamy starce ziemniaki oraz jabłka i dodajemy jajka, płatki owsiane, sól, cukier puder oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wykładamy cienko przygotowaną masę, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i cynamonem.









Komentarze

  1. Bardzo fajny i na pewno mega smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! W życiu bym nie wpadła na takie połączenie! Mega :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale plackowa rewolucja! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Różnie podawałam placki ziemniaczane, ale tak nie. Czas to zmienić i wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uou, bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ziemniaczane z jabłkami na słodko to nasze ulubione placki z dzieciństwa jakie robiła nam mama :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wcześniej ich nie znałam. W sumie to pomysł sam mi do głowy przyszedł i postanowiłam wypróbować takie połączenie :D

      Usuń
  8. No niestety mnie nie smakowały, wolę z cebulą i czosnkiem. Na pewno już więcej ich nie zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny