PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (z piekarnika)

Ostatnio chodziły za mną placki ziemniaczane i cukiniowe, a że nie mogłam się zdecydować, na które mam bardziej ochotę to postanowiłam zrobić miks... i tak powstały placki cukiniowo-ziemniaczane 😉 Aby placki były zdrowsze i mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku i zamiast zwykłej mąki dać pełnoziarnistą. Podałam do nich sos ogórkowo-czosnkowy.
Plusem pieczenia w piekarniku, oczywiście oprócz tego, że są mniej tłuste, jest to, że wszystkie placki pieczemy razem w tym samym czasie i nie musimy stać i ich pilnować. Minusem natomiast jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale warto! Placuszki wyszły pyszne i ledwo wyciągnęłam je z piekarnika, a wszystkie zniknęły 😉



Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju
Wykonanie:

Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Ziemniaki obieramy, myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki oraz startą cukinię odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy cukinię, ziemniaki, cebulę i dodajemy jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy papier olejem, aby placki do niego nie przywarły. Następnie wykładamy ciasto, formując placuszki dowolnej wielkości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min. Po tym czasie, placki odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 10 min, tym razem z termoobiegiem. Podajemy z ulubionym sosem → u mnie: ogórkowo-czosnkowy

  

  
  


Komentarze

  1. Bardzo lubię cukinię i takie placuszki też na pewno bardzo by mi smakowały :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, bardzo lubię placki ziemniaczane i z cukinii, ale nigdy nie robiłam ich razem :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się, że tak szybko zniknęły - wyglądają świetnie:) Okazuje się, że takie dylematy czy zrobić placki ziemniaczane czy z cukinii są świetne, bo powstają dzięki nim takie właśnie "miksy":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, bo dzięki dylematom człowiek zaczyna kombinować :)

      Usuń
  4. przepyszne placuszki! i fajnie, że z piekarnika!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robimy z cukinii i ziemniaka z piekarnika ale u nas zawsze jednak na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. smażenie było zawsze moją traumą... nawąchałam się tych wszystkich oparów z tłuszczu i nawet nie musiałam już jeść:) dobry patent na upieczenie w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie lubię smażyć bo nie tylko nawącham się oparów, ale później jem sama bo wszyscy już zjedzą, gdy smażę ;)

      Usuń
  7. Pyszności :) I do tego jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie dziwię się , że szybko zniknęły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super :) Zastanawiam się czym można zastąpić mąkę pszenną )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać mąkę orkiszową lub zmielone płatki owsiane :)

      Usuń
    2. A czy można dać mąkę kukurydzianą?

      Usuń
    3. Raczej nie bardzo, to lepiej spróbować z ryzową jak ma być bezglutenowa

      Usuń
  10. uwielbiam placki ziemniaczane ;) w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale wyglądają obiecująco ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na ile porcji placków jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny