poniedziałek, września 18, 2017

IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE

Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Jak to muffinki są one bardzo proste w wykonaniu i robi się je błyskawicznie, nawet nie trzeba mieć miksera w domu 😉 Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy czy szkoły.
U mnie sprawdzają się przy każdej okazji!


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 pomidorów suszonych
  • 10-12 sztuk oliwek
  • 1/2 op. sera feta
  • natka pietruszki
  • pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Ser feta i pomidory suszone kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w ćwiartki, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, dodajemy maślankę, a na końcu wystudzone, rozpuszczone masło. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Do gotowej masy wsypujemy pokrojone składniki, dodajemy pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni.
Można podawać na ciepło lub na zimno.




8 komentarzy:

  1. Świetne nie tylko na imprezy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie sprawdzają się przy każdej okazji :)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają te muffinki :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć wolimy wszystko co słodkie to na wytrawne babeczki też byśmy się rzuciły :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny pomysł na imprezową przekąskę, też robię podobne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger