DOMOWA TORTILLA ORKISZOWA

Uwielbiam tortillę i wcześniej kupowałam gotowe placki w sklepie. Jednak ich skład pozostawia wiele do życzenia, więc postanowiłam robić je sama w domu. Domowe tortille mają bardzo prosty skład i wiem co jem, choć przyznam, że są pracochłonne bo trzeba trochę wałkiem pomachać 😉 No, a później jeszcze smażenie...Ale warto! Dlatego jak będziecie mieć trochę więcej czasu na gotowanie niż zwykle to polecam wypróbować ten przepis.
Dziś u mnie tortilla orkiszowa z nadzieniem z rukoli, awokado i łososia wędzonego, a to wszystko polane sosem czosnkowym. Pycha!



Składniki:
  • 4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy ją z solą oraz oliwą z oliwek. Na końcu wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto za bardzo klei nam się do rąk to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta i rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej mąką na bardzo cienkie placki ( u mnie takie cienkie to nie wyszły, ale nie miałam siły już wałkować 😉). Wycinamy okrągły kształt przy pomocy talerza i noża. Tortille smażymy na suchej patelni z obu stron, aż się przyrumienią. Usmażone placki układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem, aby nie były suche.

Nadzienie:
  • 150 g rukoli
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 szt. awokado
  • sos czosnkowy
Wykonanie:

Gdy tortille nam wystygną podgrzewamy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1-2 min. - wtedy też trochę zmiękną.
Na podgrzaną tortillę wykładamy na środek rukolę, a następnie kawałki awokado i łososia wędzonego. Polewamy sosem czosnkowym i składamy tortillę - najpierw spód, a następnie boki. Możemy też zwinąć w rulon i podwinąć spód - jak kto woli 😉 







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny