ŻURAWINOWO-PIERNIKOWY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Kurczak wcale nie musi być nudny... Oto niebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło lub zimno, np. pokrojona w plastry. Świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw.
Do wymyślenia tego przepisu skłonił mnie Piernikowy Konkurs Kulinarny  (http://konkurs.kopernik.com.pl/)  #przepisnakopernika 😊 


Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • garść żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 4 szt. toruńskich pierników "Uszatki"
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta chili
Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 1 szt. toruńskiego piernika "Uszatki"
Wykonanie:

Żurawinę wrzucamy do miski ( mrożoną lekko odmrażamy), dodajemy pokruszone pierniki, oliwę oraz chili i blendujemy na gładką masę. 
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie filety smarujemy z obu stron przygotowanym sosem żurawinowo-piernikową. 
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Środek każdego płata nakłuwamy widelcem i układamy filet z kurczaka. Oba końce ciasta składamy do środka, a boki ciasta tniemy w paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Nakładamy paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pokruszonym piernikiem. To samo robimy z drugim płatem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno.








  


Komentarze

  1. Kiedyś słyszałam, że żurawina dobre połaczenie jeśli chodzi o kurczkaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie :) Bardzo lubię mięso z żurawiną i przyprawami korzennymi, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam kurczaka w cieście francuskim na różne sposoby, z żurawiną jeszcze nie próbowałam, dzięki za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Cię zainspirowałam :) A kurczaka polecam :)

      Usuń
  4. Fajny pomysł:) Powodzenia w konkursie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny