wtorek, sierpnia 01, 2017

KREM KURKOWY

Trwa sezon na kurki to trzeba korzystać 😉 Tym razem postawiłam na zupę krem z kurek. Jest ona kremowa i aromatyczna, a do tego składa się z niewielu składników i szybką się ją przygotowuje. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim amatorom tych grzybów 🍄


Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 200 g kurek
  • 1-1,5 l bulionu
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • grzanki
Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy bez zmian.
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie dodajemy kurki. Smażymy jeszcze przez 2 min. i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Kilka kurek wyciągamy do dekoracji. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz sok z cytryny i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Zupę możemy podać z grzankami i posiekaną natką pietruszki oraz odłożonymi kurkami.

  

  



12 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger