wtorek, sierpnia 01, 2017

KREM KURKOWY

Trwa sezon na kurki to trzeba korzysta膰 馃槈 Tym razem postawi艂am na zup臋 krem z kurek. Jest ona kremowa i aromatyczna, a do tego sk艂ada si臋 z niewielu sk艂adnik贸w i szybk膮 si臋 j膮 przygotowuje. Jestem pewna, 偶e przypadnie do gustu wszystkim amatorom tych grzyb贸w 馃崉


Sk艂adniki:
  • 1 cebula
  • 1 z膮bek czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 200 g kurek
  • 1-1,5 l bulionu
  • 100 ml 艣mietany 30%
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • 2 艂y偶ki mas艂a klarowanego
  • s贸l, pieprz
  • natka pietruszki
  • grzanki
Wykonanie:

Cebul臋 i czosnek obieramy. Cebul臋 kroimy w kostk臋, a czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawa艂ki. Kurki oczyszczamy najlepiej za pomoc膮 szczoteczki, myjemy i osuszamy. Wi臋ksze kurki kroimy na mniejsze kawa艂ki, a ma艂e pozostawiamy bez zmian.
W garnku rozgrzewamy mas艂o klarowane i wrzucamy cebul臋 z czosnkiem oraz ziemniaki. Podsma偶amy oko艂o 5-7 min., a nast臋pnie dodajemy kurki. Sma偶ymy jeszcze przez 2 min. i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do momentu, a偶 ziemniaki b臋d膮 mi臋kkie. Kilka kurek wyci膮gamy do dekoracji. Zestawiamy z ognia i blendujemy na g艂adki krem. Na ko艅cu dodajemy 艣mietank臋 oraz sok z cytryny i przyprawiamy pieprzem oraz sol膮. Zagotowujemy. Zup臋 mo偶emy poda膰 z grzankami i posiekan膮 natk膮 pietruszki oraz od艂o偶onymi kurkami.

  

  



12 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger