ZAPIEKANKI BAKŁAŻANOWE

Zapiekanki bakłażanowe to smażone plastry bakłażana zapiekane w piekarniku z farszem z pieczarek i papryki oraz mozzarellą. Bardzo fajne i oryginalne przekąski na kolacje, w których bułka została zastąpiona bakłażanem 😉 W porównaniu do tradycyjnych zapiekanek, te są bardziej czasochłonne, ale smakują naprawdę wyjątkowo i warto się "pomęczyć" 😉


 Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • ok. 300 g pieczarek
  • natka pietruszki
  • 125 g sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki mąki
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na wzdłuż w plastry o grubości około 1 cm, układamy na ręczniku papierowym, solimy i pozostawiamy na około 1 godz., aby odciekła z nich woda. Następnie płukamy je z soli, suszymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu bakłażany układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do cebuli z papryką. Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, a na końcu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Mozzarellę odsączamy z zalewy  i kroimy w kostkę.
Usmażone plastry bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wykładamy przygotowany farsz, a na wierzch - kawałki mozzarelli. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Podajemy na ciepło.









Komentarze

  1. Taka propozycja na pewno bardzo by mi smakowała :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezłe :) Jeszcze lepsze niż te tradycyjne zapiekanki z bagietki ;)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie i na pewno takie były. Uwielbiam zapiekane bakłażany ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś bakłażan to nie nasze smaki ale za to cukinie podaną w taki sposób bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie! Świetny pomysł na warzywne zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają super. ;) Czy zastępowałaś bakłażan cukinią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie próbowałam, ale wydaje mi się, że będą równie smaczne :)

      Usuń
  7. Masz mega apetyczne przepisy na blogu! nie mogę się doczekać aż spróbuję tej zapiekanki *_* Z przyjemnością dodaję do obserwowanych! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny