PIZZA Z JAJEM

Mój autorski przepis na pizzę...ciasto pełnoziarniste z botwinką, serem feta oraz jajkiem sadzonym. Uwielbiam pizzę, ale powiem szczerze, że trochę znudziły mi się tradycyjne smaki i szukam czegoś nowego. Tak powstała pizza z jajem 🥚 Miałam w lodówce pęczek botwinki i początkowo miała być to pizza tylko z botwinką i serem feta, ale podczas robienia wpadłam na pomysł z jajkami - niestety miałam tylko 4 szt., a spokojnie 6 szt. by się zmieściło 😉 Składniki pasują do siebie idealnie, a pizza wyszła całkiem niebanalna w smaku.
Jeśli lubicie botwinkę to polecam tę pizzę - jest wyjątkowo dobra 😊


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Farsz:
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek botwinki
  • 1/2 op. sera feta
  • 4-6 jajek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:

Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.

Farsz: Obieramy cebulę, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Botwinkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnię do cebuli z czosnkiem. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy około 5 min. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy podsmażoną botwinkę i posypujemy pokruszonym serem feta. Na wierchu rozbijamy jajka. Jajka posypujemy pieprzem oraz majerankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny