wtorek, maja 30, 2017

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW

Ostatnio u nas często królują zupy, zresztą bardzo je lubimy. Możemy je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Trochę nam się już przejadły te stare, sprawdzone zupy, więc zaczęłam eksperymentować z nowymi smakami. Może już znacie tę zupę, ja robiłam ją pierwszy raz... Zupa ze świeżych zielonych ogórków. Jest delikatna i lekka, pachnąca ogórkiem i koperkiem - idealna na wiosnę. Trochę zmodyfikowałam ją pod siebie, gdyż nie jest to do końca zupa krem - ogórki nie są zblendowane, tylko starte na tarce i dokładnie czuć je podczas jedzenia. Osobiście wolę bardziej takie zupy, ale jeśli komuś przeszkadzają takie farfocle w zupie polecam zblendować 😉
Dla mnie ta zupa jest doskonała - zakochałam się w niej i na pewno na stałe zagości w moim menu😊

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2-3 ziemniaki
  • 500 g ogórków gruntowych
  • pęczek koperku
  • 1 l bulionu
  • 50 g serka topionego
  • grzanki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. 
Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 5 min. Na końcu dodajemy serek topiony oraz posiekany koperek. Zupę przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy z grzankami.


  

18 komentarzy:

  1. z chęcią wypróbuję, inspiracji na zupy nigdy nie za mało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej to jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Totalne zaskoczenie. na pewno wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam, pysznie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupy ze świeżych ogórków jeszcze nie jadłam :) Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie próbowałam! ale skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie ta zupa wygląda :) Ja tak samo mam dość jedzenia ciągle tych samych dań typowo tradycyjnych.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na finezyjną i bardzo smakowitą zupkę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger