Zupa szpinakowo-czosnkowa

Genialna zupa krem z szpinakiem i czosnkiem. Podana z grzankami i startym żółtym serem smakuje wyjątkowo. Podbiła moje serce i mój żołądek 😉 Dawno nie jadłam tak dobrej zupy! Jeżeli jesteś fanem zupy czosnkowej, to ta tym bardziej Ci posmakuje...


 Składniki:
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 litr bulionu
  • sól, pieprz
  • grzanki
  • ser żółty (do posypania po wierzchu)
Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy mrożony szpinak i zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a szpinak się rozmrozi i rozpadnie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem oraz solą i zagotowujemy. Zupę podajemy z grzankami i startym żółtym serem na wierzchu. 



Komentarze

  1. Wygląda apetycznie coś czuję,że zupka podbije moje serce ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetycznie wygląda :) Proszę dzisiaj na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zupka :) Bardzo fajna miseczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna zupa :) To idealny przykład, jak można wykorzystać szpinak do przyrządzenia takich pysznych zup :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) U mnie szpinak gości bardzo często :)

      Usuń
  5. Fajny pomysł i na pewno pyszna zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha taka zupka. Moim domownikom by zasmakowała

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, szpinak i czosnek to bardzo smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiemy czy czosnek by nam odpowiadał bo niestety bardzo źle go metabolizujemy ale reszta zupy super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek nie dla każdego...miałam taki okres, że też nie mogłam go jeść

      Usuń
  9. Przypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :) Będzie nam miło jeśli weźmiesz udział :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny