SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM, KURCZAKIEM I BRZOSKWINIAMI

Wyjątkowo pyszna sałatka z selera naciowego z dodatkiem kurczaka, brzoskwiń oraz orzechów nerkowca. Bardzo lubię selera naciowego za jego specyficzny smak i chrupkość. Sałatki z nim są lekkie, orzeźwiające i chrupiące. Połączenie intensywnego smaku selera z słodkimi brzoskwiniami oraz smażonym kurczakiem jest dla mnie idealne 😋  


Składniki:
  • 1 op. selera naciowego
  • 2 brzoskwinie
  • 1 filet z kurczaka
  • pęczek szczypiorku
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
Sos:
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz 
Wykonanie:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka. Następnie odcedzamy z tłuszczu i studzimy.
Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Brzoskwinie myjemy, osuszamy, oddzielamy od pestki i też kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. W misce mieszamy kawałki selera naciowego z brzoskwiniami, posiekanym szczypiorkiem i usmażonym kurczakiem. Dodajemy orzechy nerkowca oraz amarantus ekspandowany (popping).
Sos: W kubku mieszamy ze sobą oliwę z miodem i musztardą. Przyprawiamy pieprzem i solą. Gotowym sosem polewamy składniki w misce. Mieszamy. 

  


  

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny