piątek, maja 12, 2017

KOLOROWA ZUPA Z KURCZAKIEM

Dziś zapraszam Was na pyszną i sycącą wiosenną zupkę pełną kolorów... z selerem naciowym, marchewką, kukurydzą, zielonym groszkiem, pomidorami oraz kurczakiem. Zupka samo zdrowie!


Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 5-6 łodyg selera naciowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 litra bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki papryki chili
  • kolendra świeża
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Seler naciowy myjemy i kroimy również w plasterki. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, marchewkę oraz selera naciowego. Smażymy około 5 min.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy około 3-4 min., aż zetnie się białko.
Do garnka z warzywami dodajemy podsmażonego kurczaka i wszystko zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 min. Po tym czasie, dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę i groszek. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 min. Zupę nalewamy na talerz i posypujemy świeżymi listkami kolendry.






18 komentarzy:

  1. pychotka, taka zupa dobrze zrobi na wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczna zupka Madziu :) Chętnie bym się wprosiła do Ciebie na taki obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezła zupa :) Bardzo fajnie, jak dużo osób gotuje zgodnie z nowymi trendami kulinarnymi. Sztuka kulinarna musi się rozwijać.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna zupa, te kolory zachęcają do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak zwana "potrawka" smak mojego dzieciństwa - wspaniała zupa, którą jem do dzisiaj. Mimo upływu lat ! :)
    Dziękuję za ten post. ;))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger