PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO I GRUSZKĄ

Pizzerinki z ciasta francuskiego to szybka i pyszna przekąska, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Uwielbiam ciasto francuskie, jest ono niezastąpione w mojej kuchni. Można z niego wyczarować różne smakołyki słodkie i wytrawne. Tym razem postawiłam na pizzerinki z nietypowym nadzieniem bo z gruszki i awokado, a zamiast ketchupu na spód dałam pesto bazyliowe.


Składniki:
  • 1 op.ciasta francuskiego
  • 1 awokado
  • 1 gruszka
  • 150 g sera żółtego
  • 1/2 op. świeżego pesto bazyliowego
  • bazylia suszona
Wykonanie:

Awokado oraz gruszkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser żółty również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy ze sobą startą gruszkę z awokado. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na mniejsze kawałki - u mnie wyszło 12 prostokątów mniej więcej o wymiarach 8 x 10 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozsmarowujemy pesto bazyliowe i nakłuwamy spód ciasta widelcem. Następnie na środku wykładamy gruszkę wymieszaną z awokado i posypujemy startym żółtym serem oraz suszoną bazylią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 min.










Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny