wtorek, 14 marca 2017

PODUDZIA Z KURCZAKA W CIEŚCIE CURRY

Przepis na podudzia z kurczaka wcale nie musi być nudny...Oto mój pomysł na podudzia w cieście curry. Chrupiące ciasto curry a w środku soczyste mięso. Pychota! Prosty obiad można zamienić w coś pysznego i niebanalnego. Z pewnością danie to zachwyci Twoich domowników i gości 😊

Składniki:
  • 5-6 podudzi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki oleju
Wykonanie:

Ciasto curry: Do miski wbijamy jajko, dodajemy wodę gazowaną, mąkę oraz przyprawy: curry, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek.
Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy, ja ściągam również skórę. 
Na patelni rozgrzewamy olej. Podudzia obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podsmażone podudzia przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min.













6 komentarzy:

  1. Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tą metodę przyrządzenia kurczaka :) Spróbowałem rybę cieście - wyszła wyśmienicie :) Jeszcze taką zrobię, ale to będzie typowe danie, czyli fish and chips :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

wydruk

Podziel się ze znajomymi :)