KOKTAJL SEZAMOWY Z AWOKADO I ORZECHAMI

Koktajl pełen zdrowia - w jednej szklane znajdziemy nienasycone kwasy omega-3, minerały takie jak: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz liczne witaminy: A, E, C, K , z grupy B i kwas foliowy. W smaku jest przepyszny, a do tego ma  właściwości zdrowotne, dzięki obecności awokado, orzechów włoskich i sezamu. Reguluje ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz pracę serca. Substancje zawarte w orzechach włoskich i sezamie wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Idealna propozycja na zdrowy deser, gdyż zaspokaja chęć na słodkie.


Składniki:
  • 2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • 2-3 łyżki pasty sezamowej z kakao
  • 1 awokado
  • garść orzechów włoskich
Wykonanie:

Awokado obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie drobno siekamy. Do kielicha blendera wlewamy mleko roślinne, dodajemy pokrojone awokado, orzechy włoskie oraz pastę sezamową z kakao w ilości 2 lub 3 łyżki, w zależności jakie kto słodkie lubi. Wszystko blendujemy na gładki koktajl. Rozlewamy do szklanek.  

Rada:

Gdy nie mamy pasty sezamowej z kakao możemy użyć samej pasty sezamowej i oddzielnie dodać łyżkę kakao lub dodać oddzielne składniki tj. sezam, miód i kakao.



  

Komentarze

  1. Bardzo pyszny koktajl, a awokado jest wyśmienity do takich koktajlów. Po za tym awokado jest owocem należącym do grupy owoców pestkowych, a co ważne, iż ma dużo tłuszczy (15,3 g/100 g), szczególnie JNKT, ale również dostarcza nam witaminę K, A, czy też kwas pantotenowy, no i co ażne, że jest dobrym źródłem kwasu foliowego (81 |ug/100g). Jest do wyśmienity owoc.

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny