Jajka faszerowane wędzoną makrelą

Jajka faszerowane to fajna propozycja na kolację lub śniadanie, ale też często pojawiają się na naszych stołach podczas świąt Wielkanocnych. Do świąt coraz bliżej, więc przedstawiam moją wersję jajek faszerowanych - jajka faszerowane pastą z gotowanych żółtek oraz wędzonej makreli i szczypiorku. Tylko 4 składniki! Wędzona ryba świetnie współgra ze smakiem jajka, a szczypiorek nadaje paście trochę ostrości i wyrazistości, dzięki temu całość smakuje wybornie.
Pyszna propozycja dla wielbicieli ryb 😉



 Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 makrela wędzona
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i oddzielamy żółtka od białek. 



Wędzoną makrelę obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i za pomocą dłoni rozrywamy na mniejsze kawałki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Żółtka ugniatamy widelcem i dodajemy do nich kawałki makreli, posiekamy szczypiorek oraz majonez, sól i pieprz. Mieszamy.  



Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Posypujemy wierzch szczypiorkiem.






Komentarze

  1. Pysznie. Lubię tak faszerowane jajka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, zjadłabym z wilka przyjemnościa

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne., chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie jadłam jajek faszerowanych makrelą. Wow, to dla mnie nowość. Na pewno spróbuję :) Polecam jajka faszerowane pietruszką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj bo są bardzo smaczne :) A ja chętnie spróbuje z pietruszką :)

      Usuń
  5. Pyszności <3 Bardzo lubię jajka faszerowane :)
    Na Wielkanoc z chęcią zrobię :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny