GULASZ WOŁOWY Z PAPRYKĄ I GRUSZKĄ

Gulasz wołowy z papryką, podawany z kaszą jęczmienną lub gryczaną często u mnie w domu rodzinnym gościł w niedziele. Bardzo lubiłam to danie, ale wcześniej rzadko go u siebie robiłam, gdyż kojarzył mi się z daniem bardzo pracochłonnym. Nic bardziej mylnego...Czas sporządzania gulaszu wołowego nie należy do najkrótszych, ale pracy przy nim wcale nie jest dużo. Tym razem od siebie dodałam jeszcze gruszkę, dzięki temu gulasz stał się lekko słodkawy i bardziej aromatyczny. Uwielbiam takie połączenia mięsa z owocami 😊



 Składniki:
  • 500 g wołowiny
  • 2-3 cebule
  • 1 duża papryka
  • 1-2 gruszki
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
Wykonanie:

Wołowinę myjemy, suszymy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy około 5 min., aż zrobi się brązowa. Podsmażoną wołowinę wykładamy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy do zeszklenia na tym samym tłuszczu co wołowina. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso oraz przyprawy. Zalewamy szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu około godzinę, co jakiś czas mieszając. Gdy woda odparuje, podlewamy pozostałym bulionem. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Paprykę i gruszki wrzucamy do gulaszu i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami lub kaszą ( u mnie - jęczmienna).



  
  


Komentarze

  1. Taki gulasz często pojawia się stołówkach szkolnych, tyle że bez gruszek :) Jest bardzo pyszny :)
    Twój gulasz wygląda przepysznie, jak zresztą wiele innych dań, jakie prezentujesz tutaj na blogu :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje! Uwielbiam wołowinę :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny