sobota, lutego 25, 2017

SUSHI NA SŁODKO Z MIĘTĄ

Przepis ten zajął drugie miejsce w konkursie : "Wariacje na temat sushi" i chciałabym się podzielić nim z Wami 😀 Nie jest to przepis na typowe sushi...bo jest to sushi na słodko. A dokładnie to futomaki z czekoladą, owocami i miętą. Efekt końcowy zaskoczył mnie samą bo nie sądziłam, że to będzie aż tak dobre! Polecam na deser 😉



 Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 2-3 arkusze nori
  • 2-3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 gruszki
  • 1/3 awokado
  • 1/4 mango
  • listki mięty


Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ryżu do sushi.
Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Zlewamy mleczną woda i powtarzamy. Płukamy do momentu aż woda nie będzie mleczna. Następnie odstawiamy na 15 min. Po tym czasie, zalewamy ryż wodą (ok. 1-1,5 cm nad powierzchnię ryżu), garnek zakrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok. 15 min. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go pod przykryciem jeszcze na 15-20 min. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos do ryżu: Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ryżem.
Przygotowujemy składniki: jabłko, gruszkę, awokado i mango obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki. Listki mięty myjemy i osuszamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Arkusz nori rozkładamy na macie do sushi. Układamy cienko ryż, dłońmi wcześniej namoczonymi w wodzie, gdyż wtedy ryż mniej się klei do rąk. Ryż rozkładamy równomiernie na bokach pozostawiając trochę przestrzeni. Ryż posypujemy startą czekoladą i wykładamy składniki: mango, awokado, jabłko, gruszkę oraz listki mięty. Sushi zwijamy ciasno za pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Kroimy za pomocą ostrego noża. układamy na talerzu lub desce.



  
   




8 komentarzy:

  1. Hm, ciekawe, co by Japończycy powiedzieli na takie sushi :-) Niezłe połączenie smaków :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie uznaliby to za profanacje sushi :D

      Usuń
  2. To ja się wpraszam, cudownie Ci wyszło 😆😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie smaków. :-) Za tradycyjnym sushi nie przepadam, ale takie chętnie bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger