SAŁATKA Z RUKOLĄ, BURAKIEM I OSCYPKIEM

Kolejny przepis z moimi ulubionymi serkami - oscypkami. Przywiozłam ich pełno z urlopu to teraz szaleję w kuchni 😉Oto moja propozycja...
Bardzo zdrowa sałatka, a do tego prosta w wykonaniu. Potrzebujemy zaledwie 4 składniki! Sałatka z rukoli z dodatkiem buraków, oscypków i ziaren słonecznika z sosem winegret. Jak nie macie oscypków to można zamienić je na ser feta. Wspaniały smak, znika ze stołu momentalnie, a do tego zawiera mnóstwo właściwości odżywczych. Główną rolę w tej sałatce odgrywa pieczony burak, który jest bombą witaminową i ma właściwości lecznicze. Powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej.



 Składniki:
  • 1 op. rukoli (100-125 g)
  • 2-3 małe buraki
  • 4 małe oscypki (ja dałam niewędzone)
  • garść nasion słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta papryki ostrej
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry. Umyte buraki osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45-60 min. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone buraki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, a następnie każdy plaster kroimy na ćwiartki.
Rukolę myjemy na sitku i osuszamy. Oscypki kroimy w kostkę.
W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sałatkę możemy podać na talerzu lub w salaterce.
Na talerz wykładamy rukolę, a na nią pokrojone buraki i oscypki. Posypujemy nasionami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Natomiast, gdy chcemy podać w salaterce to wrzucamy do niej wszystkie składniki, polewamy sosem i mieszamy. Wierach posypujemy nasionami słonecznika.









Komentarze

  1. Bardzo apetyczna sałatka :) Bardzo lubię różne sałatki z dodatkiem sera fety lub mozzarella :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałatka :-) Lubię takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha �� ja dodaje ser kozi i suszona zurawine��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo też super połączenie! Muszę kiedyś spróbować :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny