OBIAD Z WORKA

To obiad, który robi się sam! Nie trzeba nad nim stać i go pilnować. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu - tylko 10 minut naszej pracy! Idealny obiad, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni. 
Podudzia z kurczaka pieczone z marchewką i ziemniakami w ziołach z nutą limonki...

Składniki:
(2-3 porcje)
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki szałwii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 worki do pieczenia

Wykonanie:

Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. W kubku mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z limonki i przyprawami: solą, pieprzem, imbirem, papryką słodką, rozmarynek, tymiankiem, majerankiem i szałwią. 
Marchewki i ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w grubsze słupki. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Do każdego worka wkładamy po 3 podudzia z kurczaka, połowę pokrojonych ziemniaków i marchewek oraz połowę startej skórki z limonki. Dodajemy połowę przygotowanego sosu ziołowego. Worki zamykamy i wszystko mieszamy, obracając woreczkiem, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. Woreczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez ok. 60 minut. 10 minut przed końcem woreczki przecinamy, aby mięso i warzywa trochę się zarumieniły. 


  



Komentarze

  1. Mniam! Lubie takie smaki a jeszcze bardziej lubie gdy danie nie potrzebuje zbyt wiele czasu a prezentuje się bardzo dobrze Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię gdy obiad się sam się robi, a ja mam czas, aby opublikować przepis na blogu ;)
      Również pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny