KURCZAK W SOSIE ŻURAWINOWYM Z MAKARONEM

Kawałki piersi z kurczaka w pysznym sosie śmietanowo-żurawinowym, a do tego makaron pełnoziarnisty typu penne. Połączenie smaków kwaśnego ze słodkim i ostrym to raj dla kubków smakowych. Smakuje wyśmienicie!
Jest to mój autorki przepis :)


Składniki:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200-300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1 cebula czerwona
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryka słodka mielona
  • szczypta papryki chili
  • 300 g makaronu pełnoziarnistego typu penne
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i podsmażamy. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką słodką i papryką chili.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy żurawinę świeżą lub mrożoną. Smażymy razem chwilę aż żurawina lekko zmięknie. Następnie zalewamy wszystko śmietaną 30% i dusimy ok. 5-7 min. Dodajemy miód oraz cukier. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 3-5 min. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem żurawinowym z kurczakiem.

   
  
   

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny