środa, 30 listopada 2016

SZPINAK Z BOCZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM

Obiad w 20 minut! Bardzo szybki i składający się z kilku składników przepis na pyszny obiad. To propozycja dla tych, którzy nie mają czasu stać w kuchni lub tego po prostu nie lubią. Makaron ze szpinakiem, boczkiem i serem pleśniowym. Dla mnie pycha!


wtorek, 29 listopada 2016

SOKI LIFEBERRY - RECENZJA

Soki Lifberry miałam okazję poznać i spróbować na targach Warsaw Gastro Show. Muszę przyznać, że moim zdaniem był to jeden z lepszych (jak nie najlepszy) produkt na tych targach. Sok borówkowy zachwycił mnie od pierwszego spróbowania 😋


poniedziałek, 28 listopada 2016

ZUPA KATALOŃSKA

Zupa katalońska to gęste i pożywne danie, przygotowane z wołowiny, ziemniaków, marchewki oraz pomidorów. Przypadanie do gustu wszystkim wielbicielom zup gulaszowych.

niedziela, 27 listopada 2016

ROLADKI INDYCZE Z PUREE Z AWOKADO

Święta zbliżają się dużymi krokami. Każdy z nas planuje już potrawy typowo świąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości!


sobota, 26 listopada 2016

KOTLETY A'LA GOŁĄBKI

Gdy nie masz ochoty na zawijanie gołąbków proponuję kotlety a'la gołąbki z mięsa mielonego, białej kapusty i ryżu w panierce z zarodków pszennych. Nie powiedziałabym, że jest z nimi mniej pracy niż z tradycyjnymi gołąbkami. Ale za to z dodatkiem ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad.


piątek, 25 listopada 2016

NADZIEWANE POMIDORKI

Super szybka przekąska na kolację lub imprezę z przyjaciółmi. Pomidory nadziewane twarożkiem z dodatkiem papryki, łososia wędzonego i koperku. Robi się je błyskawicznie i świetnie smakują.


czwartek, 24 listopada 2016

RACUCHY Z JABŁKAMI

Racuchy- przysmak dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy mama robiła je na obiad bo traktowałam je jak deser...a jakie dziecko nie lubi deseru na obiad 😉 Od tego czasu wiele się zmieniło i nie przepadam już za słodkimi daniami na obiad, co innego na kolację czy śniadanie.
Racuchów nie jadłam ze "100 lat" i taka mnie ochota dziś naleciała, że koniecznie musiałam zrobić 😄


środa, 23 listopada 2016

ZUPA CEBULOWA Z KIEŁBASĄ

Zupa cebulowa - nieskomplikowana i mało wymagająca, a jaka dobra! Jej smak trochę podkręciłam dodając kawałki wędzonej kiełbaski. Zupa w sam raz na tę porę roku 😉

poniedziałek, 21 listopada 2016

SAŁATKA Z PIECZONYM PSTRĄGIEM ŁOSOSIOWYM

Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym oraz pomidorkami koktajlowymi, oliwkami czarnymi, serem feta i granatem. Ostatnią mam taką fazę na granaty, że dodaje je do każdej sałatki i nie tylko 😉 Sałatkę tę podałam trochę w inny sposób...bo w tortilli. Sałatka w tortilli to też fajny pomysł na przekąskę imprezową- super się prezentuje i możemy wykonać tyle porcji ile gości, wtedy nikomu nie zabraknie 😊


piątek, 18 listopada 2016

PASZTETY JAGLANY Z SOCZEWICĄ I JABŁKIEM

Bezmięsny pasztet do chleba z kaszy jaglanej z dodatkiem soczewicy i kostek jabłkowych (BadaPak). Jest pyszną alternatywą dla pasztetów mięsnych. O jego smaku decydują przede wszystkim dodatki i przyprawy. Można do niego dodać także warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, wcześniej ugotowane. Przygotowuje się go raz dwa 😉


czwartek, 17 listopada 2016

PASTA Z KABANOSÓW

I kolejna pasta kanapkowa...Uwielbiam je 😋 Z nimi zwykłe kanapki smakują wyjątkowo! 
Oto pasta z kabanosów z dodatkiem chrzanu i szczypiorku. Mega prosta i szybka. Przygotowanie jej zajmuje 5 minut! A jaka dobra...mmmm


środa, 16 listopada 2016

ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA

Zamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania 😉


wtorek, 15 listopada 2016

CHRZANOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Żurek- jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce, gotowana w różnych wersjach. Mój ulubiony żurek to z dużą ilością chrzanu i z białą kiełbaską, bez dodatku śmietany. Dawniej do żurku nie dodawałam krojonej marchewki, ani żadnych innych warzyw, ale odkąd spróbowałam na Mazurach żurku z marchewką teraz już nie wyobrażam sobie innego 😉


poniedziałek, 14 listopada 2016

PITA MEKSYKAŃSKA

Bardzo prosty przepis na chlebek a'la pita dosłownie z 3 składników, bez użycia drożdży. A że zostało mi sosu meksykańskiego z poprzedniego dnia, postanowiłam zrobić pitę nadziewaną. Pyszna przekąska, której nikt się nie oprze 😋


niedziela, 13 listopada 2016

ZUPA BANANOWA Z KURCZAKIEM

Zupa bananowa z kurczakiem...brzmi dziwnie? Też tak kiedyś myślałam. O zupie bananowej słyszałam już jakiś czas temu, ale nie mogłam się do niej wtedy przekonać. Od tej pory wiele się zmieniło. Stałam się bardziej otwarta na różne nowości w kuchni i z wielką chęcią eksperymentuje. Gotuję i próbuję takie potrawy, o których dawniej nawet nie śniłam 😊 Cały czas idę do przodu i staram się rozwijać...
Ostra zupa bananowa z kurczakiem na mleczku kokosowym w moim wydaniu...bo od siebie dodałam marchewkę i cukinię. Ostro-słodki smak, który na pewno zaskakuje. A czy przypadnie do gustu?


piątek, 11 listopada 2016

PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI

"Na św. Marcina najlepsza gęsina" - aby tradycji stało się zadość i u mnie w domu dzisiaj zagościła gęsina. Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam piersi z gęsi. Wykonując zarówno piersi z gęsi jak i kaszę gryczaną z buraczkami inspirowałam się przepisami Karola Okrasy oraz Kuchni Lidla. Obiad rewelacyjny! Mój mąż był zachwycony i ja dawno tak dobrego nie jadłam 😉


czwartek, 10 listopada 2016

PLACKI PO MEKSYKAŃSKU

Placki po meksykańsku to obiad wymyślony na szybko, z przeglądu tego co miałam w lodówce i szafce 😉 Placuszki kukurydziane z kukurydzy z puszki oraz mąki kukurydzianej a do tego sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz fasolką czerwoną i kukurydzą. Wyszedł całkiem niezły obiad !


środa, 9 listopada 2016

SAŁATKA CURRY Z SELERA NACIOWEGO

Sałatka curry z selerem naciowym oraz kurczakiem to ulubiona sałatka w moim domu. Gdy pojawia się na święta, zawsze robi furorę wśród gości. Ja tę sałatkę trochę zmodyfikowałam dodając winogron i granat. Wyszła rewelacyjna !

wtorek, 8 listopada 2016

poniedziałek, 7 listopada 2016

SOS ŻURAWINOWY

Sos żurawinowy - pyszny dodatek do mięs, serów i wędlin. Urozmaici każdy obiad. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga wiele czasu. A nic nie może dorównać oscypkowi podanym z takim domowym sosem żurawinowym 😉


niedziela, 6 listopada 2016

piątek, 4 listopada 2016

ZAPIEKANKA HAWAJSKA Z CHLEBA TOSTOWEGO

Gdy w domu zalega chleb tostowy lub mamy czerstwe pieczywo...oto pomysł na zapiekankę hawajską z chleba tostowego z porami, szynką i ananasem. Pyszna i pożywna 😋 Pasuje zarówno na kolację jak i obiad.


czwartek, 3 listopada 2016

ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Gdy rano nie masz czasu i brak Ci pomysłu co by tu jeść. Oto pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie... zupa jaglana na mleku, słodzona bananem, z dodatkiem granatu i płatków migdałowych. Przepyszna! Doda Ci energii na cały poranek 😊


środa, 2 listopada 2016

ZAPIEKANKA JAGLANA Z OSCYPKIEM I POMIDORAMI SUSZONYMI

Kolejny przepis z typu...zapiekanka kolacyjna. Tym razem jest to zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem kiełbasy drobiowej, suszonych pomidorów i oscypka. Jedna z lepszych jakie jadłam, a do tego zdrowa ! Polecam zamiast pizzy 🍕

wtorek, 1 listopada 2016

wydruk

Podziel się ze znajomymi :)