sobota, grudnia 10, 2016

ŚWIĄTECZNA INKA PIERNIKOWA

Święta Bożego Narodzenia🎄 kojarzą mi się z zapachem piernika i pomarańczy. Dlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉


Składniki:

  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kawy inka
  • 200 ml gorącej wody
  • 2-3 łyżki mleka
  • kilka goździków
  • kasza jaglana ekspandowana
Wykonanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do kubka wsypujemy kawę Inkę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy podgrzane mleko. Na dno szklanki wlewamy rozpuszczoną czekoladę a na nią kawę Inkę. Do dajemy kilka goździków i sypiemy jaglaną kaszę ekspandowaną.  
Przed spożyciem zmieszać obie warstwy.




7 komentarzy:

  1. Lubie świeta choćby dla tych cudownych aromatow Inka piernikowa! Kurcze ale super apetyczny rozgrzewacz! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa faktycznie mega rozgrzewa:) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ale musiała być aromatyczna, bardzo fajny pomysł na kawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa bardzo aromatyczna i pyszna w smaku, a do tego super rozgrzewa ;)

      Usuń
  3. O, moja ulubiona kawa inka ;) Często ją piję z mlekiem. Bardzo ją lubię.
    Napój pięknie prezentuje się ;)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię Inkę :) A oprócz tego, że pyszna to pachnie świętami ;)

      Usuń
  4. Podoba mi się Inka w świątecznej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger