czwartek, listopada 24, 2016

RACUCHY Z JABŁKAMI

Racuchy- przysmak dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy mama robiła je na obiad bo traktowałam je jak deser...a jakie dziecko nie lubi deseru na obiad 😉 Od tego czasu wiele się zmieniło i nie przepadam już za słodkimi daniami na obiad, co innego na kolację czy śniadanie.
Racuchów nie jadłam ze "100 lat" i taka mnie ochota dziś naleciała, że koniecznie musiałam zrobić 😄


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 500 ml kefiru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • cynamon do posypania
Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy kefir, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz mąkę i ubijamy trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na 20-30 min. 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Racuchy smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. 





4 komentarze:

  1. CZasy dzieciństwa to piekna sprawa.Też mama mi robiła racuchy. Teraz robię sobie je sama. Pychota o Ciebie Magda :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. O, moje ulubione racuchy :) I jak ich nie lubić ;) Bardzo uwielbiam racuchy, a w szczególności naleśniki z jabłkami. Ja też tak robię racuchy w ten sam sposób :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, racuchów nie da się nie lubić ;) Pozdrawiam

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger