niedziela, 16 pa藕dziernika 2016

KOTLECIKI RYBNE Z CHIPSAMI

Jest to danie w stylu Chips 馃崯 & Fish 馃悷 , tylko w zdrowszej wersji. Na pewno przypadnie ono do gustu dzieciom i wszystkim mi艂o艣nikom chips贸w oraz paluszk贸w rybnych.


Sk艂adniki:

Kotleciki:
  • 500 g brzuszk贸w z dorsza
  • 2 p臋czki koperku
  • 2 du偶e jajka
  • 2 szklanki p艂atk贸w kukurydzianych
  • 1 szklanka m膮ki pszennej
  • 4 艂y偶ki otr臋b贸w 偶ytnich lub orkiszowych
  • 1 艂y偶ka lnu mielonego
  • s贸l, pieprz, przyprawa do ryb
  • olej do sma偶enia
Chipsy:
  • 2 du偶e ziemniaki
  • 2-3 艂y偶ki oliwy z oliwek
  • s贸l, pieprz, papryka mielona s艂odka, zio艂a prowansalskie
Sos:
  • p臋czek koperku
  • 3-4 艂y偶ki jogurtu greckiego
  • szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:

Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Nast臋pnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otr臋by, len mielony, 2 艂y偶ki m膮ki pszennej i wszystko dok艂adnie mieszamy r臋k膮 (jak kotlety mielone). Pozosta艂膮 m膮k臋 wysypujemy na talerz. Na drugim talerzu roztrzepujemy jako. P艂atki kukurydziane mielimy na mia艂ko i wysypujemy na trzeci talerz. Z masy rybnej formujemy kotleciki, obtaczamy w m膮ce, nast臋pnie w jajku, a na ko艅cu w p艂atkach kukurydzianych. Gotowe kotleciki odk艂adamy na talerz i przyst臋pujemy do robienia chips贸w.
Chipsy: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i 艣cieramy je na szatkownicy (do kapusty). W misce mieszamy oliw臋 z przyprawami. Do miski wrzucamy poszatkowane ziemniaki i obtaczamy je w oliwie z przyprawami. Nast臋pnie wyk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 z teroobiegiem na 20 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i sma偶ymy kotleciki rybne z obu stron na z艂ocisty kolor.
SosP臋czek koperku myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera r臋cznego wrzucamy posiekany koperek i jogurt grecki. Miksujemy wszystko przez ok. 2-3 min. Sos przek艂adamy do miseczki. Doprawiamy go sol膮 i pieprzem.
Gotowe chipsy wyk艂adamy na talerz, do tego usma偶one kotleciki rybne i sos koperkowy.










Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

wydruk

Podziel si臋 ze znajomymi :)