niedziela, października 16, 2016

KOTLECIKI RYBNE Z CHIPSAMI

Jest to danie w stylu Chips 🍟 & Fish 🐟 , tylko w zdrowszej wersji. Na pewno przypadnie ono do gustu dzieciom i wszystkim miłośnikom chipsów oraz paluszków rybnych.


Składniki:

Kotleciki:
  • 500 g brzuszków z dorsza
  • 2 pęczki koperku
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • olej do smażenia
Chipsy:
  • 2 duże ziemniaki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka mielona słodka, zioła prowansalskie
Sos:
  • pęczek koperku
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:

Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką (jak kotlety mielone). Pozostałą mąkę wysypujemy na talerz. Na drugim talerzu roztrzepujemy jako. Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na trzeci talerz. Z masy rybnej formujemy kotleciki, obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych. Gotowe kotleciki odkładamy na talerz i przystępujemy do robienia chipsów.
Chipsy: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy je na szatkownicy (do kapusty). W misce mieszamy oliwę z przyprawami. Do miski wrzucamy poszatkowane ziemniaki i obtaczamy je w oliwie z przyprawami. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 z teroobiegiem na 20 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki rybne z obu stron na złocisty kolor.
SosPęczek koperku myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucamy posiekany koperek i jogurt grecki. Miksujemy wszystko przez ok. 2-3 min. Sos przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Gotowe chipsy wykładamy na talerz, do tego usmażone kotleciki rybne i sos koperkowy.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger