GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ

Rozgrzewający i sycący gulasz... Bezmięsny, ale za to z cieciorką, marchewką, selerem naciowym i dynią. W sam raz na jesienną pogodę. Dla mnie idealnie komponuje się z makaronem razowym, ale można go podać także z ziemniakami lub kaszą - jak kto lubi...

Składniki:
  • 1 szklanka cieciorki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • ok. 300 g dyni (ważona ze skórką)
  • krojone pomidory w puszce
  • 1 szklanka bulionu (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka cząbru
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • pieprz, sól
  • 1 op. makaronu razowego
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki
  • liść laurowy, kminek

Wykonanie:

Cieciorkę myjemy i zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po 15 min. cieciorkę odcedzamy i zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i kminek. Pozostawiamy na całą noc. 
Następnego dnia cieciorkę gotujemy do miękka w tej wodzie, w której się moczyła. Odcedzamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do cebuli. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gulaszu. Dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania.
W osobnym garnku gotujemy makaron razowy według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.






P.S. Przepis mojego autorstwa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny