CURRY Z KURCZAKIEM I MANGO

Obiad w orientalnym stylu 🍛...Delikatny (bez czosnku i imbiru) i kremowy sos curry na mleczku kokosowym z kurczakiem, marchewką, mango oraz dodatkiem sezamu. Smak oryginalny, lekko słodkawy...co tu dalej pisać-sami spróbujcie!


Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 dużego mango
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki chutney z mango (można pominąć)
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • szczypta papryki chili
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego (bezglutenowego)
  • pieprz, sól
  • oliwa do smażenia
  • 1-2 torebki ryżu
Wykonanie:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i odcinamy niepotrzebne części. Kroimy go w kostkę. Cebulę, marchewkę i mango obieramy ze skórki. Cebulę drobno siekamy, marchewkę kroimy w plasterki, a mango w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy pokrojonego kurczaka i podsmażamy do momentu aż zetnie się białko mięsa. Przyprawiamy szczyptą chili, przyprawą do kurczaka, słodką papryką oraz curry. Wrzucamy plasterki marchewki i smażymy razem około 5-7 min, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarło do patelni. Następnie wlewamy puszkę mleka kokosowego, zagotowujemy. Dodajemy kolejno :chutney z mango i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia oraz kawałki mango. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 min. Na końcu dodajemy sezam i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym.
Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
Gotowe curry podajemy z ryżem.




Komentarze

  1. Bardzo lubię takie połączenia w orientalnych daniach ze słodkimi akcentami - na pewno polubiłabym je i w tym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proszę spróbować bo mi to danie bardzo przypadło do gustu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny